Saksan määräys ei tyydytä

Saksan lennokkimääräysrintamalla kuohuu. Maassa on jo kauan ollut tarkat määräykset lennokkien osalta. Saksassa on paljon rekisteröityjä lennokkikenttiä. Kentän rekisteröinti ei ole pelkkä ilmoitus, kuten meillä, vaan siihen liittyy paljon lakisääteistä byrokratiaa. Luvissa on tarkkaan määrätty lennätysajat ja jopa yhtä aikaa ilmassa olevien moottorikoneiden määrä. Niitä myös katsastetaan aika ajoin. Tähän asti Saksassa ei ole ollut mitään korkorajoja. Siellä on ollut voimassa viiden kilon sääntö, jonka mukaan lennokkikenttien ulkopuolella saa lennättää korkeintaan viiden kilon lennokkia. Yli 25 kilon lennokit on pitänyt katsastaa. Niitä on saanut lennättää vain siihen tarkoitukseen hyväksytyillä lennokkikentillä.

Vuosi sitten Saksan liikenneministeriö ilmoitti, että voimakkaasti kasvaneen Dronetoiminnan johdosta lennokkimääräyksiä muutetaan. Suunnitelmissa oli yleinen 100m katto kaikkialla, myös lennokkikentillä. Sen lisäksi kaavailtiin 13 vuoden ikärajaa yli 5 kiloisille lennokeille. Se ei käynyt Saksalaisille harrastajille. He perustivat "Pro ModellFlug" -liikkeen ja alkoivat kerätä hanketta vastustavia nimiä. Saksassa on kaksi lennokkiharrastajien organisaatiota. Suurempi on DMFV, joka on puhdas lennokkiliitto. Siinä on yli 90.000 jäsentä. Toinen on DaeC, joka on Ilmailuliitto, jossa lennokit ovat yhtenä lajina mukana. DaeC:llä on Saksan ainoa FAI -lisenssi.  Nimiä on kerätty tähän mennessä 128.000 kappaletta. Se on suuri määrä, mutta pitää muistaa, että Saksassa on 100 miljoonaa asukasta. Jos sen skaalaa Suomen väkilukuun, niin Suomessa vastaava nimimäärä olisi 6.500 ääntä. Paljon kuitenkin.  

Joulun alla Saksan molemmat lennokkiliitot ja Liikenneministeriö kävivät neuvotteluita, joista harrastajat selvisivät mielestään voittajina. He kyselivät jo foorumeillaan, että "oliko se siinä?". He saivat neuvoteltua diilin, jossa:

  • 13 vuoden ikäraja poistuu
  • lennokkikentillä ei ole korkorajoja
  • lennokkikenttien ulkopuolella on 2kg ja 100metrin rajat
  • lennokkikortin suorittamalla kenttien ulkopuolella voi lennättää 5kg asti ja ilman korkokattoa.

Saksassa lennokkikortti oli uusia asia ja sen järjestäminen jäi suurten liittojen ja ministeriön mietittäväksi.  

18.1.2017 Saksan Liikenneministeriö julkaisi lopullisen määräysluonnoksen. Se ei ollutkaan sama, kuin neuvottelussa sovittu. Saksan ilmavoimat oli vaatinut , että lennokkikenttien ulkopuolella 100 metrin ylittämiseen pitää olla lennokkikortin lisäksi tapauskohtainen erillislupa. Ilmavoimat kertoivat lisäävänsä matalalentoja Saksassa ja haluavansa tietää, jos yli 100 metrin lennokkitoimintaa esiintyy kenttien ulkopuolella.  Suuri vapaus lennokkikenttien ulkopuolella supistui siihen , että lennokkikortin suorittamalla saa lennättää 5 kilon lennokkia sataan metriin asti. Ilman korttia saa lennättää 2kg lennokkia sataan metriin asti.

Määräyksen on tarkoitus tulla voimaan keväällä 2017. Pro Modelflug on taas aktivoitu ja lennokkiliitot vannovat taistelun jatkuvan.

 

Leave a comment